Een hartje in een vlaggetje haken

Gehaakt vlaggetje met een hartje erin mee gehaakt goodlives.nl


In 2017 deed ik mee aan de wereldrecordpoging van het Nijehuis. Daar heb ik toen onder andere dit vlaggetje voor gemaakt. Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de hartjes, dus ik dacht dan is het misschien wel leuk om het vlaggetje hier ook een keer te posten. Je kunt natuurlijk ook alleen het hartje gebruiken. Hieronder lees je meer over wat ik gebruikt heb en hoe het hartje gemaakt wordt.

Materialen

Voor de hartjes kun je heel goed de kleine bolletjes van 10 gram van Catona van Scheepjes gebruiken. Bijvoorbeeld de 114 Pink of de 390 Poppy Rose.

Voor de crèmekleurige rand heb je wel wat meer voor nodig. Ik heb er een heleboel toen gemaakt om er een slinger van te maken. De crèmekleurige Catona 50 gram (nr 105) werkt heel fijn.

Ik heb een haaknaald met dikte 3 gebruikt voor het patroontje.

Hartje haken voor vlaggetje toer 1

Het patroon
Je begint het patroontje door eerst een hartje te haken in 1 van de kleurtjes katoen van de action (of van je eigen restjes natuurlijk). Dit doe je zo:
Toer 1:Je begint met een Magic Loop (of hier nog een ander voorbeeldfilmpje van de Magic Loop). Is dit lastig voor je, haak dan 4 lossen die je met een halve vaste aan elkaar maakt. Haak nu 2 lossen. Vervolgens haak je in de Loop 3 dubbelstokjes, 3 stokjes, 1 losse, 1 dubbel stokje (dit wordt de onderkant van het hartje), 1 losse, 3 stokjes, 3 dubbelstokjes. Haak 2 lossen, trek de Magic Loop dicht en haak dan nog een halve vaste in de ring

Hartje haken voor vlaggetjes toer 2

Toer 2:Haak 3 lossen, daarna 1 vaste en een half stokje in het eerste dubbelstokje van de vorige toer, daarna 3 halve stokjes in de volgende steek, 2 halve stokjes in de volgende steek, 4 vasten in de 4 volgende steken, 1 losse en 1 stokje in het dubbelstokje van de punt. Bij mij komt dit niet altijd even goed uit, dus dan moet ik even wat improviseren met een steek overslaan of twee vaste in 1 steek bij de 4 hiervoorgaande vasten. Of natuurlijk de toer opnieuw beginnen. Vervolgens ga je verder met 1 losse, weer 4 vasten in de 4 volgende steken, 2 halve stokjes in de volgende steek, 3 halve stokjes in de volgende steek, 1 half stokje en een vaste in de volgende steek (je ben nu in het laatste stokje van de eerste toer bezig), 3 lossen en een halve vaste in de ring.

Hartje haken voor vlaggetjes toer 3

Toer 3:Haak 3 lossen, daarna 1 vaste in de derde losse van de vorige toer, 2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek, 2 vasten in de volgende steek, 9 vasten in de volgende 9 steken. Daarna in het stokje van de punt haak je 1 vaste, 1 losse en weer een vaste. Weer verder met de toer haak je 9 vasten in de volgende 9 steken, 2 vasten in de volgende steek, 1 vaste in de volgende steek, 2 vasten in de volgende steek, 3 lossen en 1 halve vaste in de ring. Nu afhechten en de draadjes wegwerken.

Het hartje is nu klaar, nu gaan we de rand om het hartje haken met de lichte katoen.

(Het patroontje van het hartje komt oorspronkelijk van handwerkles.nl)

Opzet wit op hartje om vlaggetjes te haken
Wit met hartje vlaggetje haken toer 4

Toer 4:Pak in de hoek van het hartje (ongeveer de 6e steek vanaf het midden van het hartje) de witte draad op en haak 6 lossen, daarna een stokje in de zelfde steek haken. Haak 4 lossen en daarna een stokje in de vierde volgende steek. Haak 4 lossen en daarna een stokje in de vierde volgende steek. Haak weer 4 lossen en vervolgens een stokje 1 steek voor het onderste stokje. Haak 3 lossen en een stokje in de steek aan de andere kant van het onderste stokje. Haak 4 lossen en vervolgens 1 stokje in de derde volgende steek. Haak 4 lossen en daarna een stokje in de vierde volgende steek. Haak 4 lossen en in de vierde volgende steek een stokje. Weer 3 lossen en een stokje in dezelfde steek als het vorige dubbelstokje.
3 lossen en een stokje in de derde steek, 3 lossen en een dubbelstokje in het midden van het hartje. Ik heb hierbij de draad niet helemaal door het midden van de ring gehaald, maar door de bovenste steek. Weer 3 lossen, een stokje in de eerste vaste van de vorige toer, 3 lossen en een halve vaste in de vierde lossen van deze toer.

Vlaggetje met hartje haken toer 5
Hartje in vlaggetje haken toer 5

Toer 5:Haak nu een halve vaste in de middelste van de drie lossen die je nu ziet. Haak dit een beetje losjes. Haak daarna 7 lossen en een dubbelstokje in dezelfde steek waarin je de halve vaste gemaakt hebt.
Nu ga je verder met stokjes haken in iedere steek die je tegenkomt, totdat je bij de onderste steek in de punt aangekomen bent. Daar haak je een dubbelstokje, 3 lossen en weer een dubbelstokje. Vervolgens weer verder met de stokjes, totdat je weer bij de volgende hoek aankomt. Haak in de eerste van de drie lossen een stokje, in de volgende een dubbelstokje, 3 lossen en in dezelfde steek weer een dubbelstokje, in de derde losse haak je weer een stokje. Daarna weer verder met de stokjes totdat je weer bij de eerste 7 lossen aangekomen bent. Hier haak je in de vierde losse een halve vaste zodat je toer weer gesloten is.

Hartje in vlaggetje haken toer 6
Hartje in vlaggetje haken toer 7

Toer 6 en 7:Deze gaan precies hetzelfde als toer 5 op een paar dingetjes na. Na de eerste halve vaste haak je nu 6 lossen en daarna een stokje in dezelfde steek. En ik heb nu voor de hoekstokjes geen dubbele stokjes maar enkele stokjes gehaakt.

Hartje in vlaggetje haken toer 8

Toer 8:De hele toer 8 haak je in halve stokjes. Je begint hiervoor met twee lossen, dan in de eerste losse een half stokje, vervolgens in de tweede losse een stokje, 3 lossen en weer een stokje in dezelfde steek. In de derde losse weer een half stokje.
Let hierbij op dat je echt in de steek steekt en niet de naald door het grotere gat haalt. Dit lijkt makkelijker, maar dan is het straks heel lastig om de sierrand mooi over je vlaggetje te maken.
In de overige steken haak je steeds halve stokjes, behalve in de hoeken, daar haak je echter als volgt: haak een half stokje in de eerste losse, een stokje in de tweede losse, vervolgens 3 lossen en weer een stokje in dezelfde steek. Daarna in de derde losse weer een half stokje. Uiteindelijk met een laatste halve vaste maak je de toer weer af.

Nu draadjes afwerken en dan is de basis van het vlaggetje klaar.
Bij mij is het vlaggetje nu ongeveer 18,5 cm., mocht je strakker haken, dan moet je misschien nog een extra toer met halve stokjes doen en als je veel losser haakt, dan een toer stokjes vervangen voor halve stokjes.

Versiering op gehaakt vlaggetje deel 1

Als laatste haken we een randje ter versiering bovenop het vlaggetje, bijvoorbeeld in hetzelfde kleurtje als het hartje. Hiervoor houd je je haakwerk in je hand met de gekleurde draad aan de onderkant. Je steekt nu de haaknaald door je werk op een willekeurige plek. Ik heb gekozen voor de onderkant van het vlaggetje links van het gat, waarbij ik de naald steek tussen de laatste toer stokjes en de toer halve stokjes.
Je haalt nu de gekleurde draad door naar boven zodat je een lusje krijgt.

Versiering op gehaakt vlaggetje deel 2
Versiering op gehaakt vlaggetjes deel 3
Versiering op gehaakt vlaggetje achterkant

Daarna steek je een steekje verder de naald weer door je werk en haalt weer een stukje draad op, zodat je een tweede lus op je haaknaald hebt staan.

Deze tweede lus haal je nu door de eerste lus, waardoor je een steek krijgt op je haakwerk, daarna weer een steek verder je haaknaald door je werk, weer de draad ophalen en door de eerste steek op je naald halen.

Zo ga je je hele vlaggetje rond.
Na aansluiting op de eerste gekleurde steek, heb ik het afgehecht. Daarna het draadje door het werk gestoken en een knoopje met de twee draadjes gemaakt.
Als laatste de draadjes netjes wegwerken en Klaar.

Versiering op gehaakt vlaggetje achterkant

De achterkant ziet er dan zo uit zoals op het plaatje hierboven.

En het vlaggetje dat klaar is zo:

Gehaakt vlaggetje met een hartje erin mee gehaakt goodlives.nl

Ik hoop dat jullie het kunnen volgen, dit is de eerste keer dat ik een haakpatroontje uitwerk. Als je vragen, opmerkingen of toevoegingen hebt, stel ze gerust hieronder.

 liefs Claudia

My Socials

Okariconcepts
Cottonandcandles
My Socials
Facebook
Pinterest

Mijn website en andere Blogs


Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.118 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers like this: